måndag, november 28, 2011

1:a advent mat och sällskap....

Ja så nu vare juh dags igen, 1:a advent å snart vare jul igen. Känns som det inte va så länge sedan julen va men inte gör det någe för det....gilla man julen som jag gör så sitter man just nu och bara myser =) Dock skulle jag myst lite mer om det vore SNÖ ute, ser så många på facebook som skriver om snö som faller ner. Själv suckar man kollar ut och funderar om man ska klippa gräset igen....de ä väll ändå ingen svensk jul va !?!


I år som många år förut så vid varje advent bjuder vi på mat till svärfar och Fie, som ett litet tack för att dom hjälpt oss så mycket mer huset i år. Utan dom två skulle vi inte kommit så långt som vi har. Tänkte att detta året ska jag dessutom testa göra mat som jag aldrig gjort förut så det också blir lite nytt för oss också, så maten dör 1:a advent vart....


Senapsrostade rotsaker och kryddkorv.

8-12 st kryddkorv (norrlandskorv & chorizo)
färsk timjan

10-15 st potatisar
5-8 st morötter
1-2 rödlökar
5 msk grov stark senap
3 msk olivolja
flingsalt

citron
gräddfil



Kapa potatisen, morötterna och röd löken i stänger, blanda olja och senap i en bunke. Vänd i potatisen, rödlöken och morötterna och rör om riktigt.  Vänd sedan detta i en plåt med smörpapper i botten, strö över lite flingsalt. In i ugnen på 225 grader i 30 minuter....efter halva tiden ta ut och rör om....




Efter 30 minuter, ta ut plåten och lägg i den snittade korven och den färska timjan ovanpå allt. In i ugn igen på 225 grader i 15 minuter.




Jag lade sedan upp det hela i en liten snyggare form som man kunde ställa på bordet, en vanlig stor plåt tar sån jävla plats =)
Servera med en grönsallad, citron i klyftor och lite gräddfil....






Alla samlade runt bordet, även vovven och katten =)





Måste säga att det var riktigt gött. man kan också ha lite senap på talriken om man tycker det smakar för lite. Var dessutom inte rädd att använda kryddstark korv, mycket mycket gött =)
Tycker detta va en riktigt bra 1:a advent mat, 2:a advent blire bara go fika på dagen med glögg för Erik ska jobba eftermiddag men det får väll gå, jag få käka någe gött ensam på kvällen ;)





Fundera vilket gofika man ska kunna bjuda på den 2:dra advent och vilken mat ska man ha den 3:dje och 4:de. Nu har man käkat korv så vad blir det härnäst då...kyckling, kött, fisk........här måste man ta på funderar mössan och försöka komma på någe =)

Hojt!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...