tisdag, februari 17, 2009

Förr och nu.....

Va tusans tusan, vädergudarna måste vara tokiga. Kyla/värme kan pendla från -4 till -25 på bara nån dag/timme. Man går i sina egna tankar och klär på sig som att det ska va -30 ute och vobblar fram av alla kläder. Sedan när man kommer ut äre rätt varmt så man få kasta av sig hälften av kläderna. 2 timmar senare ska man ned till typ pannan igen för att lägga på å man minns ju i sin lilla hjärnbalk att det va ju rätt varmt för 2 timmar sedan så man tar bara 10 lager kläder. Väl ute fryser handen fast i metall hantaget för vädergudarna där uppe råka tappa frostbollen just på detta hus...*opsi*.... Man kutar fort ned till pannan och öppnar pann inkastet och stoppar i stället för en vedklabb ett arsel dit så man förhoppningvis ska kunna tina upp lite.

Jaoo, ungeär så kan det faktiskt se ut =) Ska bli skönt den dagen man kan gå via huset ned till pannan och inte som det är nu. Nu måste man gå runt huset för att gå ned i källaren och göra upp eld. Jag kan lova att än hur trött du är så är du klarvaken när du kommer in igen =)

Idag visar tempen på -20 grader men jag hörde av svärfar att i morse vare typ -25-28, det är typ när jag gå isäng stiger han upp =) Han va så underbart snäll så han kärra in något vedlass till mig så jag inte skulle bli utan i veckan. Vi ska nämligen in med mera ved till veckan...måste fylla upp nu igen. Vi ha tänk flera helger nu ta in ved men erik va ju å dumma sig å stoppa foten under nån traktor/hjul..under någe i alla fall så ont han fick =/

Ibland sitter jag å funderar va som ha hänt med människo generationen. Farfar va en typ som va alltid ute i skogen och med hästarna än fast han var typ 75 år gammal, man kan säga ända tills han vart blind. Hört att farsan och farbröderna fick stoppa han mer än en gång när han va ute och klöv ved. Ni kan tänka er en mer eller mindre blind 80-90 åring stå å klyva ved.....tummen och annat kan ryka välldigt fort då =) Han va turig och att hålla på med hästarna å dra in ved var han stora passion i livet. Man se det på svärfar också, han tog på sig skiderna, bensindunken i ena handen, staven i den andra handen och motorsågen på ryggen och så ut i skogen. Han är för skruttans gubbar 74år gammal å har mer energi än vad jag, Erik, Fie har tillsammans och någonsin kommer ha. Han ä ju som farfar född under en annan tid. Jag tror den tiden dog ut mer eller mindre under pappas tid. För man se alla i pappas ålder ä aktiva också men sedan börja dom bli mer och mer mindre aktiva på den frånten. Det finns ju alltid ett fåtal som är aktiva men ändå inte i lika stor skala som man va förr i tiden.

Självfallet är vi idag också aktiva och så men inte med samma kroppsarbete. Om vi tänker som så.... förr for man till skogen och högg både timmer och ved. Skotta man av gården gjorde man det med spade, skulle man nånstans fick man gå, cykla eller åka häst släde. Mat fanns i skog och vatten och hos nån bonde. Man använde ben, armar, rygg och kondis på ett helt annat sätt. Nu idag är det mer förspänt på så många olika sätt. Vill du ha ved kan du köpa ved eller köpa pellets, olja eller varför inte fjällvärme. Mat det köper man på affärn, minsta görat någonsin men ändå klaga vi över att behöva fara till affärn och handla (lata människor). Ska man skotta gården så äre oftast en traktor, snö slunga eller inhyrd. Ska man nån stans äre flyg, bil, båt, tåg. Vist, männikor idag jobbar 18 timmar på ett dygn så lite bekvämligheter förtjänar man. Men jag kan lova en sak, förr om åren så umgicks man mer, man hjälptes åt mer, man vänjade om varandra på ett helt annat sätt. Vi jobba mer för att tjäna mer pengar till bekvämligheter som vi i alla fall inte hinner njuta av efterssom vi jobbar 18 timmar. Ens familj blir ett ting som man aldrig hinner se. Det är verkligen en tankeställare....

Hojt!

3 kommentarer:

Elina sa...

Haha! bra att ha en vedspis att tina upp röven mot.. Mmmmm.. :)

Ja, visst är det konstigt. Förr jobbade folk hårt och länge i skog, hem och mark - men ändå är männsikan idag, med mobiltelefoner, flyg, tv och dagis, så stressade att de blir fysiskt och psykiskt sjuka.

Anonym sa...

Ja...de har verkligen blivit annars i vårt leverne, vi är mer bekväma i allt o allo...fast de beror ju lixom på oss själva oxå..de är bara vi som kan förändra hur vi vill ha det...de är bara att gå mot strömmen ;) o hoppas att man får en eloge för de.
Ha det gott!

Kiwi sa...

Jag håller helt klart med dig Tina, man ska gå emot strömmen. Det kan komma mycket gott av det =)

Tänk E om vi alla fick tvärt backa i tiden typ 100-150 år bak för att se hur dom gjorde. Testa på att leva så en månad elelr dyligt. Tro faktiskt vi skulle må bra av det. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...