söndag, oktober 31, 2010

Hemmagjorda köttbullar....

.... måste väll va en av dom godaste husmans kosten man kan göra. Å ändå är detta fösta gången jag gör dom själv. Man ha sett mamma göra dom ett flertal gånger men jag ha som aldrig själv testat på fråns nu =) Hon stekte dom i stekpannan men jag använde långpannan i ugn, menar funkar det så äre verkligen guld värt. 
Hittade ett recept på nätet som jag tyckte lät gött å kände att faan, Kiwi.....dags att testa. Jag ha vart rädd dom ska bli seg, falla isär eller bli studs bollar. Jag minns en gång mammas köttbullar ...hahaha..... dom va studs bollar, men även en erfaren kock som mor kan misslyckas ibland ;) 
I fredags tog jag mod och börja göra lite tvinnebulla =) Använde älgköttfärs istället för nöt, mena....jag använder det man haver och gillar va !? Hon som hade gjort dom före mig (receptet jag följer) använde inge smör i långpannan men va faan...jag vill ha lite sky till övers och så vill jag ha dom smörstekta.

Så jag hivade i säkert 100-200 gram smör och smälte det lätt, sedan vare bara att göra smeten i min nya assistent ....yaaaaay =) 
Receptet nedan är lite ändrat för ...ja...jag kan inte följa recept...jag gör mina egna =)

Köttbullar!
  • 2kg älgfärs
  • 3 gula lökar
  • 2,5dl grädde
  • 9 msk ströbröd
  • 3 ägg
  • 3 msk socker
  • 4 msk salt
  • 3 msk persilja
  • 1/2 msk vitpeppar
  • svart peppar
Lägg ströbröd i grädden för att svälla en stund. Riv eller hacka löken i fina bitar, beroende på hur känslig du är för att tugga i lökbitar =) Jag finhackade hälften och rev hälften. När du hackat löken och sträbrödet har svällt en kort stund äre bara att blanda ihop precis allt till en fin deg. Lägg smör i långpanna och in i ugn så den smälter något, rulla köttbullarna och in i ugn på 200grader i 17 minuter. Ska runt köttbullarna i plåten några gånger under tiden. Vill man när köttbullarna är klara få en finare färg kan man hetta upp en stekpanna och snabb fräsa på lite. Mina fick sån fin färg så det behövdes inte....

-----------------------

Translation to my sweet little Mari ;) I have no ide if you have all the ingredians in Holland, ask me if there is something you are wondering about =)

Meatballs!
  • 2kg minced meat (elk meat)
  • 3 onions
  • 2,5 dl cream
  • 9 msk dried breadcrumbs
  • 3 eggs
  • 3 msk suggar
  • 4 msk salt
  • 3 msk parsley
  • 1/2 msk white pepper
  • some black pepper.
Well, start with putting the meat in a bowl and all the spices too. Put cream and dried breadcrumbs in a bowl to  swell a bit. You can both grate the onion or you can shopp it up to small small pieces. Depends on how crazy you are for chewing onion =) Put the onion and the wet breadcrumbs into the meat bowl and just go nuts. No  it's time for you'r machine to work up a sweat or maybe Ferry ;) Blend it all together nice and smooth. Put butter in a oven form (dont know the english word for it ) and melt it in the oven on 200degrees. The butter dont have to be all melted just some....make some meatballs and into the oven again and now for like 17 minutes. Depends on how hot you'r oven is so check it now and then. If yah want you can always put the meatballs in the fryingpan after the time in oven to get them all nice and brown around. But if yah shake the oven form you should be able to get the brown all around.....

Tell me if there is something you are wondering about =)




Hemmagjorda köttbullar med potatis och en gräddsås med svartvinbärs smak. Helt klart att rekommendera =)


 Kisse har full kontroll över fåglarna som flyger runt fågelbordet och hackar på våran vägg för att komma åt isolering. Vi ha juh nämligen inte satt för allt runt fönstret så lite finns det att hacka på....dom små kräken....



Ja, vi hade snö....en gång... i tiden....*suck*...


Myst var med när jag gjorde köttbullar, hade första parkett...hon satt på bordet och sneglade på mig med köttfärsen och samtidigt höll koll utomhus på fåglarna som flög runt. Hon hade helt klart fullt upp den dagen =)


Var i fredags och hämtade hem däckerna som vi hade beställt så nu ha vi 4 nya fina vinterdäck....men inte påsatta på bilen...NEEEEEJ DÅ!!! får dom dumma sakerna skickade hjul bultar istället för muttrar så vi kan inte sätta dit faanskaperna. Så idag när vi for till stan for vi förbi Mekonomen men dom hade inga.....beställa.....ursh! inte vår dag idag.
Annars ha det vart lite vedintagning, städning, byta av sängkläder och mixtra med fönster. Tvättat kläder och allmänt fixat och donat. Va också ute med Lajka, hon börja bli rund om maken och tissen hennes ä stora nu. Ungefär 10 dagar kvar så kommer det komma små valpar....hoppas på minst två honor för jag vill ha en och svärfar vill ha en =) Inte lite krav hon fått på sig va ;)


Maten idag vart en lövtunn burgare som vi kallar det....



  • runt tunnbröd
  • sallad och gurka
  • potatismos
  • löv tunnbitar stekta med grillkrydda
  • röd betsallad
  • räksallad
  • gurk majonäs
  • oriental dressing
  • BEA sås
Lägg ett tunnbröd i botten, sedan potatismos, sallad, gurka, rödbetsallad på halva och gurkmajonäs på halva. På med två löv tunnbitar och så orientalisk dressing på toppen, ja....å så ett tubbröd på toppen med. Den kan göras i så många olika sätta och med olika typer av fyllingar. Men dessa är vad vi använder =) Testa...fyll med vad du vill =)



Dags att spela lite wow och ja...slappa lite =)

Hojt!

1 kommentar:

Inger sa...

När jag gör köttbullar hackar jag löken först, sedan tar jag lite av vattnet och mixar löken med det. Detta resten av vattnet plus kryddorna häller jag över ströbrödet och låter det sedan svälla. Jag använder receptet från rutiga kokboken... Bullarna blir väldigt saftiga.
Testa ostfyllda hjärpar!! Eller köttfärsrulle med ost och bacon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...