Prebens fläskstek!
- 1 stor rimmad sidfläsk med svål.
- 5 lagerblad
- 2 msk flingsalt
- 1 msk rosmarin
- 4 hackade vitlöks klyftor
- svartpeppar
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Lägg sidfläsket i en ugnsfast form med svålen neråt, häll i vatten så det täcker svålen och fettranden.
Ställ in i ugnen och stek i 20 minuter.
Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader. Häll bort vattnet, skär 1/2 cm tjocka skåror genom svålen in till fettet.
Blanda alla kryddor utom lagerblad.
Lägg lagerbladen i botten på ugns formen och lägg fläsket med svålen upp.
Rubba in kryddblandningen i mellan skårorna, blir det över något så rubba det ovanpå svålet.
Stick in en kött termometer och in i ugnen.
Nu kommer du få kolla lite nu och då, för när köttet är 55 grader ska du kolla om svålen är bubblig och börja bli krispig. Är den det så fortsätter du köra på 175 grader tills den visar 65 grader. Men är svålen klibbig och inte bubblig så höj värmen till 250 grader tills tempen visar 65 grader. Då är sen redo att tas ut...
Servera till något med potatis tycker jag...kanske någe grönt...gräddsås...senap sås...ja vad du känner för =)
Fruktansvärt gött å jag vet vad jag ska bjuda mor och far på plus svärfar =P
Hojt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar