onsdag, december 07, 2011

Gris revbenspjäll....

Nu ha jag äntligen satt igång med julmaten, dock är inte alla julkakor klara med det fixar jag i veckan =) Men som sagt, julmat på stora fat. Igår satte jag igång med revbenspjällen och jag måste säga dom vart mycke lyckade. Saknar dock lite mera krydda i det hela, har en känsla min storebror Erik kommer bli besviken att det är för lite krydda på jul. Men det fixar man lätt när man värmer upp dom. Värmer man dom i gryta eller i ugn kvittar, man vänder bara ned en massa grillkrydda i själva skyn som den ska koka upp i. Då får man lätt tillbaks smaken =)
Jag testade att göra om revbenspjällen i år, satt nämligen och klurade lite på andra smaker och hur göra dom denna gång. Så, så här vart det i år.....

Gris Revbenspjäll
"10kg"



Mina kryddor förutom olje blandningen för i år vart...

  • Grillkrydda
  • Dragon
  • Mejram
  • Paprika pulver
  • Provencale - örter
  • Ljus sirap



Vist se den gosig ut ;) Några saker man gör ser inte hälften så god ut som den verkligen är. Men i min oljeblandning har jag.....

  • Oliv olja
  • Soja
  • Sesam olja
  • Grill olja - honung
  • Kalv fond

Glöm inte bort att använda riktigt mycke fett, riktigt smör som smälts ska hällas i pannan. Jag gjorde av med 2kg smör på 10 kg revbenspjäll. Dessutom, ta fram vatten kokaren och koka vatten....kommer gå några liter. Du vet all sky som blir över av att revbena ha fått gå i ugnen kommer att frysas ned med dom. Det gör att dom håller sig möra och så när du ska värma dom ha dom sin egen sky att ligga i som ha en massa kryddor i sig....de ä ba gött =)


I år delade jag inte mina revben utan jag kokar/grillar dom i ugnen hela. Låter dom vila under folie i 3 timmar sedan skär jag upp dom, paketerar och fryser in.



Olja, olja först in dina revben med den speciella blandningen som jag gjorde. He på riktigt mycke, gör inget att det ligger en massa bredvid i pannan. Det ger bara smak vet du =)



På med kryddorna och ringla honung eller sirap ovanpå....



Vänd over myyyyyycket smält fett och så kokande vatten, det ska gå långt upp på revbena för detta kommer revbena att småkoka i. Sedan in i ugnen på 175grader i 1 1/2 timme. Se till att ha den köttiga sidan neråt i plåten, när det är 30 minuter kvar kan du vända revbena så andra sidan få lite färg.



Revbena klara och läggs nu upp i en form där dom får ligga i folie i 3 timmar innan jag skär upp dom. Skyn vänder jag över i en kastrull för att den ska kylas något. Jag vill få ut alla kryddor ur pannan så jag häller först ur långpannan och så häller jag i kokande vatten för att få bort resten av kryddorna och vänder också detta grytan. Sen äre bara att börja om igen =)



8 stycken långa revben gjorde jag igår, började klockan 10 på förmiddagen och slutade 01,30 på natten. Det tar ett tag när man ska göra så mycke men det äre värt =)
Helt klart värt att testa och svårt äre inte, ska bara ha tålamod ;)

Hojt!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...